18 Ocak 2016 Pazartesi

Portakal


Çocukluğumuzun meşhur oyun tekerlemesiydi “portakalı soydum başucuma koydum”.
Ama benim için portakal en çok goodfather serisini yaşatır. Eğer bi sahnede portakal varsa akabinde baba icratları vardır mutlaka.
Birde çocukluğumun başucu kitabı “portal şekeri” vardı. Vaktiniz olursa okuyun.
Portakalın çiçeği batı kültürlerde evlilik ve aşkı sembolize eder. Gelinin saçları portakal çiçekleriyle süslenir. Feng shui felsefesinde portakal refah ve bolluk sembolüdür.
Fatih Portakal var bide, o farklı kulvar. :)

Turunçgillerin gözbebeği, en tatlısı, kışın sofra rengidir portakal.
B ve C vitamini deposu, bağışıklığı güçlendirici, enerji veren, içerdiği yüksek orandaki lif sayesinde sindirime yardımcı olur. Sağlığa faydalarına ek olarak tatlılara, kompostolara, kek ve kurabiyelere ne yakışır demi?
Portakalın içinden çok, ben kabuğuyla ilgiliyim epeydir. Portakalın kabuklarından elde edilen esastan parfüm yapımında sıkça kullanılıyor.

Portakal Kabuğu
Portakalın kabuğunu yaş yada kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz. Aktarlarda kurutulmuş portakal kabuğu var mı bilmiyorum. Kış aylarındaki güneş yetersiz olduğu için kabuğu ufak parçalara ayırıp, kalorifer peteklerinin üstünde emaye kaplarda kuruttum. Çokta güzel oldu. Kullanım alanlarınıza göre portakal kabuğunu havanda dövüp toz haline getirebilirsiniz.

  • Doğranmış portakal kabuğunun tek başına tadını sevmediyseniz bi kase yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz. İçine bir kaşık bal eklerseniz harika tatlı olur.
  • Portakal yüksek oranda C vitamini içerdiği için cilde de çok iyi geliyor. Asitik yapısı sivilceleri kuruturken, kabuğuyla yapılan masaj (fazla bastırmadan) hem dolaşımı hızlandırır, hemde ciltteki kırışıklara, sarkmalara iyi gelir. Sonrasında gül suyu ve nemlendiriciyi ihmal etmeyin. Bu bakımı düzenli yaparsanız sivilcelerin yanında cilt lekelerinede çok iyi çözüm olur.
  • Kurutulmuş portakal kabuklarını ezip, bal ile karıştırıp macun haline getirin. Karışımı yüzünüze sürüp 10-15 dakika bekletip yıkayın, ardından gül suyu sürüp cildi rahatlatın. Yoğun C vitamini maskesi cildinize çok iyi gelicek. Karışım çok koyuysa, bir iki damla portakal suyu ilave edin. Eğer bal yoksa, yoğurt kullanabilirsiniz.
  • Kurutulmuş portakal kabuğu yoksa yaşını doğrayıp çatalla iyice ezin.
  • Portakal kabuğunun güneşin zararlı ışınları için koruyucu maddeler içerdiğini okumuştum.
  • Portakal selülite çok iyi geliyor. Kabuğuyla sorunlu bölgeye masaj yapın, sonrasında soğuk suyla bölgeye şok etkisi yapın. Bunu düzenli yapın.
  • Portakal kabuğunu çay yapıp içebilirsiniz. Tadını acı bulursanız, suyla inceltin yada çayınız sıcak değilse içine bi kaşık bal atın. Hatta bide tarçın çubuğu ve karanfil eklerseniz, soğuk kış günlerinin şahane çayı olur. Mis gibide kokar. Arzu ederseniz içine elma kabuklarıda ekleyin. Bu çay sizi grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarına ve öksürüğe karşı korur. Boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Portakal kabuğunun reçeli çok lezzetlidir. Sadece kabuk olmasın ama, portakalın kendisinide ilave edin.
  • Benim gibi mide sorunlarınız varsa aç karnına tüketmemeye gayret edin. Mide ekşimesine, mide yanmasına neden olur.


Portakal Yağı
Portakal kabuklarından portakal yağı yapabilirsiniz. Sirkeli suda bekletilmiş, ince rendelenmiş kabukları susam yağının içinde 10 gün kadar bekletin. Yağın rengi ve kokusu değişmeye başlayacak. Bu andan itibaren yağı kullanabilirsiniz. Susam yağının cilt ve saç için oldukça faydaları var. Şimdi bu kullanışlı yağ portakalla bambaşka oldu.
  • Portakal yağını kırışıklarım için gece yatmadan önce kullanıyorum. Yağı kullandığınız ertesi sabah cildinizi mutlaka temizleyip nemlendirici sürün. Güneş ışınları yağlı cildinize leke yapabilir.
  • Portakal yağını saç, kaş ve kirpiklerinizde kullanabilirsiniz. Besler, dolgunlaştırır. Yağı sürüp, 1 saat kadar beklemeniz yeterli. Sonrasında saçınızı ılık suyla yıkayın.
  • Portakal yağı kırılan tırnaklara çok iyi geliyor.
  • Köyde bağ bostanda hırpalanan, sudan çıkmayan, zayıflayan tırnaklarım bu yağla güçlendi.
  • Portakal yağı ciltteki çatlakları hafifletir. Bölgeye yağı masaj yaparak uygulayın.
  • Portakalın suyunu çıkarırken posasını atmayın. Oldukça değerli olan posayla tatlı (posadan harika pelte olur) yapın yada olduğu gibi tüketin. Portakal içeriğindeki lif tok tutarken hazmı kolaylaştırıyor.


Portakal Sirkesi
Yaş portakal ve mandalina kabuklarından sirke yapabilirsiniz. Yapacağınız bu sirkeyi özellikle temizlik işlerinizde, koku gidermede kullanın. Tadı nefis, rengi harika. Ben portakal sirkesini bal yerine daha önceki yaptığım üzüm sirkesiyle mayaladım. Çok daha çabuk sirkeleşti.
Portakal sirkesini portakalın kabuklarından yaptım. İçme suyuyla doldurulmuş cam kavanoza portakal kabuklarını ve daha önceki yaptığım elma sirkesinden koyup, üzerini tülbentle kapayıp ışık almayacak bir yerde bekletin. Hergün tahta kaşıkla karıştırın. Karışımın rengi yavaş yavaş turuncu olmaya başlayacak. Portakal kabukları dibe çökmeye başlayınca kavanozu ince bir süzgeçle süzüp posasını atın. Suyu tekrar aynı cam kavanoza geri koyup, bir parça kalın tuz ve 3-4 nohut ekleyip kapağını sıkıca kapatın. Sirkeleşme ortam sıcaklığına bağlı olarak 1 ay 20 gün içerisinde olacaktır.

Elma sirkesi yapımı için: Elma sirkesi
Nar sirkesi yapımı için: Nar sirkesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder