18 Ocak 2016 Pazartesi

Bal

Küçük bi kızken, dedemin yanına köye gelirdim. Meşhur köstekli saatli dedemin arı kovanları vardı. Arı sokmasına karşı özenle giyinir, çerçevelerle bal getirir kaşık kaşık yedirirdi bana. O zaman bal daha mı güzeldi? yoksa dedemin kucağında daha mı lezzetliydi? bilmiyorum. Yemelere doyamazdım.............

Balın tarihi çok çok eskilere Babiller zamanına dayanır. Bal her dönemin kutsal yiyeceği, aynı zamanda evleri kutsamak için kullanılırdı. Hititliler kutsal binaların yapımında kullandıkları taşlara bal döküp kutsarmakla kötülüklerden korunduklarına inanırlarmış. Herodot tarihi bal’a özel bi ayrıcalık tanır.  Mısırda kraliçe Kleopatra güzelliği için bal ve süt banyosu yaparmış. Yunanlılar ve mısırlılar baldan likör yapıp tanrılarına sunarmış. Eski geleneklerde evlenen çiftler birbirlerinin avuçlarından bal yiyerek evliliklerini kutsarlarmış.
Bal hiç bozulmadığı için ölümsüzlüğü sembolize edermiş. Bu yüzden yıllarca kutsanmış. Sevdiklerimize bile “balım” demez miyiz?

Enerji deposu, doğal tatlandırıcı, son kullanma tarihi olmayan tek gıda olan balı sofranızdan eksik etmeyin.

  • Balı kış aylarında kuruyan cildinize kullanın. Nemi cilde hapsederek besler, kırışık oluşmasını engeller. Balı tek başına yada yoğurtla yada süt kaymağıyla maske yapın.
  • Balı saç bakımınızda mutlaka kullanın. Balı tek başına yada yoğurt, zeytinyağıyla karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Balı, çay, kahvenize tatlandırıcı olarak kullanın. Yaz aylarında soğuk içeceklere şahane olur. Kış aylarında zencefil yada tarçın yada kuşburnu çaylarına ilave edin. Boğaz ağrılarına, öksürüğe iyi gelir. Tahriş olan boğazı yumuşatır.
  • Yara ve çıbanlara, fizahlı şişlere bal ve buğday unundan krem yapıp sorunlu bölgeye sürün. Bi süre sonra yaranın ateşi düşmeye başlar. Benim gibi dağ başında olanlara doğal ilaç.
  • İhsal için, ılık suya bal karıştırıp için.
  • Öksürük için, ılık süte bal karıştırıp için.
  • Bal kavanozuna ıslak kaşık sokmayın. O zaman bal bozulmaya başlar. Mümkünse ahşap ve kuru kaşık olsun.
  • Tatlı, kurabiye, kek yaparken şeker yerine bal kullanın. Bal daha yoğun olduğu için tariflerde verilen ölçünün yarısı kadar bal kullanın.
  • Gerçek bal soğuk ortamlarda kristalleşebilir. Böyle durumlarda balı, sıcak su buharına tutup eski haline getirebilirsiniz. Yada ağzı sıkıca kapadığınız bal kavanozunu kaynayan suyun içine koyun. Değerini kaybetmez.
  • Gerçek bal rengi ve tadından anlaşılmaz. Bal su gibi akışkan olmaz. Karamelize yapısı olmayan balı almayın. Gerçek bal dolapta donar böyle test yapabilirsiniz.
  • Balı tek başına yiyemiyorsanız yada yavan geliyorsa, tahinle karıştırabilirsiniz. Yada fıstık ezmesiyle karıştırın. Birde nutella varki, ömre ömür katar.
  • Bal vücutta kana en hızlı karışan gıdadır. Bu yüzden metabolizma en kısa zamanda yeniden enerji depolar. Sporcu kesimi, gençler ve çocuklar bolca tüketin.
  • Ağız içi minik yaralar için balı diş macunu gibi kullanabilirsiniz. Sonrasında suyla ağıziçini çalkalayın.
  • Krep hamuruna dilimlenmiş muzları bulayıp az yağda kızartın. Pişmiş muzları servis kabına koyup üzerine bal dökün. Çinlilerin meşhur ballı muz tatlısı böyle yapılıyor.
  • Bal nadirde olsa bazı bünyelere alerji yapabilir. Önden test edilmeli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder