18 Ocak 2016 Pazartesi

Avokado


O bir Meksikalı. Sıcak iklimleri seven Akdenizli. “Timsah armudu” diye bilinir dediler. Bense “yeşil yumurta” diyorum.
Meyve mi, sebze mi sorusunun cevabını hala veremem. Kuşkusuz gelmiş geçmiş içeriği en yağlı toprak nimeti. 
İlk yediğimde hiç sevmediğim, uzun süre ısrarla reddedip, sonra salatasıyla beni benden alıp, inadımı kırarak kendine aşık eden, besleyici en favorim olan mucize.
Kabuğundan çekirdeğine kadar sağlık, cilt ve saç güzelliği için çok çok faydalı. Gençlik iksiri avokado övgüleri fazlasıyla hakediyor.


Cilt için;
Avokadoyu soyup dilimleyin ve bi kapta kaşıkla ezin. İçine krema kıvamına gelecek kadar bal ekleyip iyice karıştırın. Karışımı yüzünüze ve boynunuza hafif masajla yedirip, yarım saat kadar sonra cildinizi ılık suyla temizleyin. Sonuç mükemmel. Yağsız nemlendiriciyle bakımı bitirin.
Avokado içeriğindeki E ve C vitamini ve zengin yağıyla hücre yenilenmesine yardım eder. Cilt arınır, nemlenir, beslenir. Buda kırışık oluşumunu engelleyip yaşlanmayı geciktirir. Avokado bakım maskesini düzenli olarak yapın.

Avokado kabuklarınıda yine cilt bakımında kullanın. Kabukları yüzünüze dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulayın.

Saç için;
Avokadoyu soyup dilimleyin ve bi kapta kaşıkla ezin. Maskeyi farklı içeriklerle hazırlayabilirsiniz.
  • Avokado, su
  • Avokado, zeytinyağı
  • Avokado, zeytinyağı, bal
  • Avokado, bal
  • Avokado, yoğurt

Hazırladığınız maskeyi saç diplerine masajla iyice yedirip, en son uçlara sürüp başınızı boneyle kapayın. En az 1-2 saat kadar bekletip saçlarınızı ılık su, şampuanla yıkayın. Saçlarınızı doğal haliyle kurutun. Uçuş uçuş pamuk gibi oluyor saçlar.
Bu bakım saç köklerini besleyip, sağlıklı saç uzamasına neden olur. Avokado içeriğindeki yağ saçları nemlendirir. Nemlenen saçta kırık oluşumu azalır. Koparak dökülmeler en aza iner.

Sofra için;
  • En sevdiğim salatası. İnce doğranmış avokado, limon, tuz, karabiber, zeytinyağı, ince doğranmış kırmızı soğan, domates, yeşil biber.
  • Et, tavuk ve sosise çok yakışıyor. Püre yapılmış avokadoya limon, tuz, zeytinyağı ve sarımsak karıştırıp sos yapıyorum.
  • Yemek hazırlamaya üşenirsem, soğuk sandviç şahane oluyor. ince bir dilim avokado, beyaz peynir ve haşlanmış tavuk.
  • Sabah güne başlarken bir bardak soğuk süte, bal ve avokado karıştırıp için. Gün enerji dolu başlıyor. Özellikle spor öncesi.
  • Tatlı krizim tutarsa, avokadoyu ezip balla karıştırıyorum.

Avokado yağı:
Meyvesini bulamıyorsanız yağıylada cilt ve saç bakımı yapabilirsiniz. Avokado yağı banyo sonrası cildi nemlendirir.

Avokado çekirdeği:
Zeyno avokado çekirdeğini bir bardak suyun içine atıp cam kenarına koydu. 2 haftanın sonunda çekirdek köklenmeye başladı. Köklü çekirdeği saksıya ektik. Minicik bi avokado fidanımız oldu. Belki bi gün gösterişli bi ağaç olur kimbilir?


Püf noktası:
  • Avokado yağlı olduğu için akşam saatlerinde tüketilmesi kilo alımını kolaylaştırır.
  • Avokadoyu buzdolabında saklamayın.
  • Avokadoyu kabuğu siyahlaşmadan tüketin. Yoksa çürümeye yüz tutar.
  • Avokado sertse, olgunlaşması için gazete kağıdına sarıp bekletin.
  • Soyulmuş avokadonun kararmaması için limonlu suya atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder