18 Ocak 2016 Pazartesi

Adaçayı

Ballıbabagiller familyasından, kokulu bir bitkidir.
Tüylü beyazımsı yaprakları kuruturup çay olarak tüketilirken, kurutulmuş yapraklar et yemeklerinede hoş aroma verir.

Adaçayı çok eski zamanlarda şifalı bitki olarak bilinirmiş. Çok eski bir şifa kitabında şöyle anlatılır: "Kutsal Meyremana, bebek İsa ile Herodes'un gazabından kaçmak zorunda kaldığında, kendilerini saklamaları için, çayırdaki tüm çiçeklerden yardım istemiş ama hiç bir çiçek ona yanıt vermemiş. Sadece adaçayı eğilmiş ve Meryemana sığınacak bir yer bulmuş. Adaçayının sık ve koruyucu yapraklarının arasında Herodes ve askerlerinden saklanmış. Tehlike geçtikten sonra, saklandığı yerden çıkan Meryemana, tatlı sesiyle adaçayına şöyle demiş: "Bu andan sonsuza dek insanların en çok sevdiği çiçek sen olacaksın. Seni, insanları tüm hastalkılardan koruyacak kadar güçlü kılıyorum. Bana yaptığın gibi onları da ölümden kurtar!" İşte o zamandan beri adaçayı, insanlara şifa vermek için her yıl yeniden çiçekleniyor."

Adaçayı dendiğinde aklıma lise yıllarım gelir. Rahmetli Selahattin bey (huzurla uyusun) beni balmumcuda ufak bi matbaaya götürmüştü staj için. Patronum Ahmet bey düzgün Türkçesiyle Kıbrıs’lı bi iş adamı. Yemyeşil gözlerini ve bakımlı ellerini hiç unutmuyorum. Ve çok şıktı. Gün içinde sadece adaçayı içer, akşamları bir kadeh anasonsuz rakısını kadehleyip evine giderdi. Adaçayının kokusu, boya, tiner kokusunu bastırır tüm matbayı sarardı. İlk fincanımı orda içmiştim ve çok sevmiştim. Kocaman yeşil gözlerini açar, büyük adadaki evinin bahçesinden toplayıp kuruttuğu adaçayının faydalarını anlatırdı Ahmet bey. Kulakları çınlasın. Umarım sağlığı sıhhati yerindedir. Bana kızı gibi davrandı hep.

Kış ayları geldi. Mis kokusuyla, doğal antioksidan “adaçayı zamanları” diyorum ben bu aylara.

  • Adaçayını demlerken hiç bi zaman suda kaynatmayın. Sıcak suyun içine atın yaprakları. Tadı acılaşırsa limon ilave edin, bitkiyi sıcak sudan çıkarıp kenara koyun. Bir sonraki fincan için kenarda dursun.
  • Adaçayını özellikle yemeklerden sonra tüketirseniz hazmı kolaylaştırır. Bir fincan kafi. Bir iki damla limonla şahane olur.
  • Kabız yada gaz sancılarına adaçayı çok iyi gelir. 
  • Ağız içi dil, diş, bademcik iltihaplarına adaçayı suyu gargarası iyi gelir.
  • Nezle, grip, farenjit hastalıklarından güçsüz düşen bünyelere adaçayını (zatürre geçirmiş biri olarak) şiddetle öneririm. Çayın içine bal ve tarçın ekleyip şifasını artırın.
  • Adaçayı kuru öksürüğe iyi gelir. Boğazı yumuşatır.
  • Depresyon hastalarına özellikle adaçayı banyosu sıkça önerilir. Kişiyi rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Sinirsel başağrılarını adaçayı sakinleştir.
  • Adaçayı regli dönemlerindeki sıkıntıların kurtarıcısıdır. (Özellikle başlangıç aşamasının.)
  • Adaçayı menapoz sıkıntılarına iyi gelir.
  • Adaçayını yara temizleyici olarak kullanabilirsiniz. Antiseptiktir.
  • Geceleri aşırı terlemeniz varsa, yatmadan bi fincan adaçayı aşırı terlemeyi önler. Düzenli tüketin.
  • Adaçayının günlük tüketimi iki-üç fincanı geçmemeli. Fazlası kan basıncını yükseltip, tansiyonu etkiler. Dikkatle tüketilmeli.
  • Saç derisi kuruluğu, kepeklenme, saç derisinde sivilce, yara, kabuk gibi sorunlar için banyoda, son durulama suyu olarak adaçayı suyu kullanın. Düzenli kullanımla etkileri görülür.
  • Yağlı saçlardaki fazla yağlanmayı önler.
  • Ciltteki tahriş, kızarıklık gibi durumlarda adaçayını tonik olarak kullanabilirsiniz. Cilt arınır, rahatlar. Adaçayı toniğini buzdolabında soğutup kullanırsanız, etkiyi çok daha hızlı hissedersiniz.
  • Adaçayı yapraklarını dövüp toz haline getirip baharat olarak kullanabilirsiniz. Özellikle makarna soslarına ve salatalara çok yakışıyor. Fırın tavuk sosuna bi parça koyup şahane lezzet yapın.
  • Adaçayı yağını kullandığınız nemlendiricinin içine bir iki damla ilave edip kullanın.
  • Adaçayı yağını ayak banyosunun içine ilave edin. Rahatlama hissi paha biçilemez.
  • Adaçayından tütsü yapıp, evinizdeki negatif enerjiyi alabilirsiniz. Öncelikle buna içten inanın. Hemde eve hoş bi koku yayılır.
  • Tütsü yapmak için toprak bi kap bulabilirseniz çok iyi olur. Tırnak büyüklüğünde bi parça adaçayını kabın içinde yakın. Yoğun bi dumanı çıkar. Fazla koyarsanız ev dumanaltı olur. Yanarken evin içinde gezinip evdeki kötü enerjiyi atın. Sonrasında camları açıp evi havalandırın. Enerjiyi olumlu olarak yoğun hissedeceksiniz. Kabalada çok çok eski öğretilerinden biridir bu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder