Osmanlı’da sevilen aşık olunan kıza nar gönderilirmiş. Bu evlenme teklifi anlamını taşırmış. Bazı kültürlerde evliliğin başarılı olması için, evlenmek üzere olan çiftlere ikiye bölünmüş nar resmi hediye edilirmiş. Yahudi inancında nar doğruluğu simgeler. Efsanelere göre Adem ve Havva’ya yasak olan meyve elma değil nar’dır. Bilge Karasu, “Narla incire gazel” kitabında narın bereketini şöyle anlatır: “Anam her kışın en karanlık noktasında, eve girerken nar atardı yere, bütün gücüyle; parçalanıp iyice dağılsın diye evin bereketi niyetine... Ardından hızla süpürüp silerdi ortalığı. Ne kadar dağılmışsa nar taneleri o kadar iyiydi.”
Yeni ev açanlara bereketi artsın diye nar bibloları hediye edilir. “Hepimiz nar taneleri gibi birbirinden ayrıyız. Hem çok benzeriz, hem de çok farklıyız. Ama açılmamış bir bütün nar gibiyiz aynı zamanda. Bizi bir arada tutan kabuk birbirimize duyduğumuz inançtır” diyor senarist ve yönetmen Ümit Ünal “Nar” filminde.
Nar kabuğu, nar taneleri (tohumları), nar ekşisi ve nar çekirdeği yağı,
Nar Kabuğu
Nar kabuğu, tanelerinden farklı olarak apayrı özellikler taşıyor. Nar kabuğu vitamin ve antioksidan bakımından çok değerli.
Nar kabuğundan sirke yapabilirsiniz. Sirke yapmak için;
Yıkanmış nar kabuklarını yarısı içme suyuyla doldurulmuş cam kavanoza koyun. Kavanozun ağzını tülbentle kapayıp 2 hafta kadar hergün tahta kaşıkla karıştırın. Nar kabukları yumuşayınca suyun rengi kızıl, tadı hafif ekşimsi bi tad alır. Kabukları süzüp, süzülmüş kızıl suyu yine aynı cam kavanoza koyun. Bi tutam kalın tuz ve 3-4 nohut ekleyip kapağını kapatın. 40 gün sonra nar sirkeniz hazır. Tadı, rengi çok güzel. Evde yaptığım sirkenin fotosunu atacağım.
- Nar sirkesini suyla inceltip sabahları içebilirsiniz. İdrar söktürür, zayıflamaya yardım eder. Hazmı kolaylaştırır.
- Sebze ve meyvelerinizi yıkarken sirkeli suyla bekletirseniz kolayca dezenfekte edersiniz.
- Cilt ve saç bakımında nar sirkesini suyla inceltip kullanabilirsiniz.
Nar kabuğunu blenderda çekip nemini çekinceye kadar kurutun. Tam kurumamışsa buzdolabında saklayın.
- Salatalara çeşni olarak kullanabilirsiniz.
- Muhallebi, sütlaç, aşure gibi tatlıların üzerine hafifçe ekleyin. Çok şık oluyor.
- Kek yaparken içine lezet vermesi için bi tutam ekleyebilirsiniz.
- Çay yapıp içebilirsiniz.
- Beyaz peynirle birlikte şahane oluyor.
Nar Taneleri (Tohum)
Nar taneleri ve özellikle çekirdekleri çok çok çok faydalı. Tansiyondan şekere, safradan mideye kadar uzanan birçok tıp alanında, ilaç yapımında, kozmetikte çokça kullanılıyor. Ayıklaması zahmetliyse suyunu içebilirsiniz. Nar lekesi kolay kolay çıkmıyor aman diyeyim.
- Narı tane tane ayıkladıktan sonra dondurucuda hafif sertleşene dek bekletin. Üzerine limon damlatıp, bi tutam tuz yada pudra şekeri serpip afiyetle tüketebilirsiniz. Tuzlu yada tatlı olarak farklı ve tadı çok güzel oluyor.
- Nar taneleri bir aşure ve güllaç klasiğidir.
- Bir gece öncesinden marine edilen kırmızı etin sosuna nar suyu yada nar ekşisi ilave edin.
- Nar tanelerini birçok yemeği, özellikle et yemeklerini süslemek için kullanabilirsiniz.
- Nar suyu sivilceleri kurutur, sivilce izlerini geçirir.
- Nar suyunu cildinize sürüp 20 dak kadar bekledikten sonra ılık suyla yıkayın. Sonrasında nemlendirici sürün. Bu işlemi düzenli yapın. Cildiniz parlasın.
Nar Ekşisi
Nar ekşisi yapmak zahmetli olmamakla birlikte sabır gerekir. Nar ekşisi yaparken kabuklarını kullanmayıp çöpe atanlar var. Ama ben kabuklardaki şifayıda kullanmak istediğim için kabuklarıyla birlikte yapıyorum.
Yıkanmış narı kabuklarıyla birlikte katı meyve sıkacağında suyunu çıkarın. Katı meyve sıkacağı yoksa narı kabuklarıyla birlikte blenderda çekip suyunu süzün. Elde edilen nar suyunu ocağa koyup bal kıvamına gelene kadar pişirin. Pişme aşamasında köpüklenir. Delikli kepçeyle köpüğü alın. Ara ara karıştırın dibi tutmasın.
Nar suyu piştikçe kızıl renk koyulaşır. Mutfağada mis gibi koku yayılır. Pişince ocağın altını kapayıp, bir tutam kalın tuz atın. Soğuyunca cam kavanoza alın. Nar ekşisi yaparken çelik haricinde metal kullanmayın. Nar suyunun asetik özelliği vardır.
- Salatalara, et yemeklerine, çiğ köfteye, kuru patlıcan dolmasına, kısıra güzel tad verir.
- Şekersiz olduğu için sabahları kahvaltıda tüketebilirsiniz.
- Sabahları aç karnına bir bardak suyla karıştırıp içebilirsiniz.
Nar Çekirdeği Yağı
E vitamini yönünden çok zengindir. Nar çekirdeği yağı soğuk presle fabrikasyon makinalarında elde edilir.
Eczanelerde, aktarlarda kapsül şeklinde satılıyor. Cilt ve saç güzelliğinde kullanabilirsiniz. Özellikle olgun ciltlere elastikiyeti sağlarken hücre yenileyici, kırışık önleyicidir. Oldukça pahalı olan yağı evde yapabilirsiniz. Evde nar çekirdeği yağı yapmak için;
Nar tanelerini blenderda iyice çekin. Burda amaç tohumları parçalamak. Biz tohumların içindeki şifayı istiyoruz. İyi kalite sızma zeytinyağını kavanoza koyun. İçine parçalanmış nar tanelerini suyuyla birlikte yağın içine ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun ağzını tülbentle kapayıp 10 gün kadar ışık görmeyen bi yerde bekledikten sonra yağı tülbentle süzüp cam kavanoza alın. Yağın rengi kan kırmızı olur.
Evde yapılmış yağda hem zeytinyağının hemde narın şifasını birarada kullanıyoruz.
- Nar çekirdeği yağını cildinize ve saçlara maske olarak kullanabilirsiniz.
- Saça yakılacak kına karışımına bir iki damla ilave ederseniz saça bakımda yaparsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder