İnternette araştırmaya başladım. Tropik iklim bitkisiydi. Ama bi şekilde olurdu. Deneyebilirdik.
Sonra Zeynomun aklına süper bi fikir geldi. Avokado'yu çekirdeğinden yeşertecektik. Kış ayında nasıl olurdu? Olur muydu? Çekirdekten fidan üretir miydik?
Bir bardağın içine avokado çekirdeğini koyup, çekirdeğin yarısına kadar su ekledik. Özellikle sabah güneşi görebilecek camın önüne, kalorifer peteklerinin hemen üstüne konuşlandırdık. Sabırla bekliyordum. Hergün çekirdeğimi seviyordum. Konuşuyordum onunla.
Günler geçtikçe, bardağın içindeki su bulanıklaşmaya ve azalmaya başladı. Ilık su ilave ediyorduk. Ve sabırla bekliyorduk. Sanki bi bebeğimiz olacaktı.

Ve biz sabırla beklemeye devam ettik.
Ve sonra bir sabah çekirdek çatladı. Minik bi çatlaktı. Sonraki günlerde çatlak büyüdü, büyüdü. Çekirdeğin suyla buluşan alt kısmı sabit kalırken, üst kısım birbirinden ayrılmıştı. V gibiydi görüntüsü. Sonraki günlerde yavaş yavaş incecik, ucunda minicik bir tomurcuk çıktığını gördük.
O kadar güzeldi ve öylesine narindiki...
Çok mutluydum.
Bir kaç hafta sonra 15 cm kadar büyüdü fidanlarım. Artık belirginler. Bardağın içindeki su daha çabuk bitiyor. 1 ay sonra köye götürüp toprağa ekeceğim. Ve o günü yeniden sabırsızlıkla bekliyorum.
Tropik iklim bitkisi, rakımı 1700'lerdeki sert dağ havasını sever mi bilmiyorum. Ama yinede denemeye değer.
Yeni avokado fidanlarım için meyvelerim hazır. Sadece biraz daha olgunlaşmalarını bekliyorum.
İnternette bulduğum farklı bir yöntemide buraya ekliyorum.
Kapalı ortamda çimlendirme

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder