5 Şubat 2016 Cuma

Dondurma

Aslında bugünkü yazı konusunu sirke düşünüyordum ama dondurma yapmaya başlayınca, bide tadı şahane olunca yapılışını paylaşmak istedim.
Dondurma, şekerle yada meyve suyuyla, sütle, her çeşit kuru yada yaş meyvelerle yapılan soğuk tatlı. İçeriğine karıştırılan meyvelerin vitaminlerini bünyesinde bulunduran dondurma Kahramanmaş'la ülkemizde de oldukça ünlü.
Dondurmanızı arzunuza göre sade, meyveli yapabilirsiniz. Hem evde yapılan dondurma hazır satılanlara göre çok daha nefis. Kıvamı tutturabilmek ilk başta zor gibi görünsede, zamanla alışıyorsunuz.
Dondurmayı ister sade, ister meyvelerin yanında, isterseniz tatlılarla kombin yapabilirsiniz.

  • 1 lt süt (taze inek sütü yada günlük süt)
  • 1 tatlı kaşığı salep tozu (saf olmalı)
  • 1 tatlı kaşığı pirinç unu (sade)
  • 1 bardak şeker
  • Limon kabuğu rendesi, 1 limon suyu
Pirinç unu, şeker ve salepi harmanlayın. İçine 1 bardak soğuk sütü azar azar dökerek karıştırın. Karışımı bi kenarda bekletin.
Bi tencerede sütü kaynatın, içine şeker karışımını yavaş yavaş dökerek karıştırın. Bu bölümü dikkatle yapın, topak olmasın. Ocağın altını kısın 5 dak karıştırın. Ocağın altını kapayın 5 dak daha karıştırın. Ilıklaşana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Ilıklaşınca limon rendesini ve limon suyunu ilave edip karıştırmaya devam edin.
Karışımı dondurma yapacağınız kaba alıp, dondurucuda bekletin. Ara ara çıkarıp karıştırın. Karıştırma yapmazsanız, önce sadece yüzey donar. Bi süre sonra dondurma tamamen iyice sertleşicek. 
İşte dondurmamız servise hazır.

  • Sadesini yapmak isterseniz limon suyu eklemeyin.
  • Limon yerine portakal, mandalina yapabilirsiniz
  • Çikolatalı yapacaksanız, şeker karışımına bi tatlı kaşığı kakao ekleyin. Pişip ılıklaşan sütün içine bitter parça çikolata parçaları ilave edin.
  • Meyveli yapacaksanız, yine ılıklaşan şekere meyve parçaları ve suyunu ilave edin.
  • Diyet dondurma olsun istiyorsanız, şeker yerine diyet toz şekerle kullanın.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder